/ / African Leopard: stanište, navike, opis, priroda životinje

Afrički leopard: stanište, navike, opis, priroda životinje

Na afričkom kontinentu je raznolika fauna. Jedan od najljepših predatora je afrički leopard. Manji je od lava u veličini, ali to je vještija i nemilosrdna zvijer.

stanište

Afrički leopard, čija fotografija čudiljepote i veličine, najčešće podvrste divljih mačaka. Ova životinja se nalazi diljem kontinenta, osim Sahare i suhog Namibije. Mali broj leoparda živi u Maroku, Egiptu, Somalija. Postoji grabežljivac u Nigeru, Sudanu, Keniji. Malo stanovništvo živi u jugoistočnom Alžiru, istočnoj Nigeriji i pokrajini Cape.

stanište

Afrički leopard preferira mokro ineprohodnim tropima, savanama i polu pustinjama. Također živi u planinskom području, gdje se nalaze kanjonske klanice i prikladni rascjepovi. Gdje god leopardi žive, postoji obvezno stanje - u blizini mora postojati barem malo ribnjak. Predatori ne vole plivati, ali često ulažu u rupu za zalijevanje, gdje sami žrtve dolaze.

Afrički leopard

Afrički leopard: opis izgleda

Područje staništa snažno utječe na veličinu, boju i bojumasa leoparda. Šumski grabežljivci su mnogo manji i lakši od njihove "planinske" braće. Njihova boja je svijetla i sočan tonovi. Somalski grabežljivac smatra se najmanjim. Svi leopardi imaju zajedničke značajke izgleda.

Predatora snažno su razvili muskulaturu, tijeloizduženi, blago spušteni bočno. Dužina uz rep iznosi 2,5 metara. Visina grabežljivca na grebenu je 50 do 70 cm u muškaraca i ne više od 45 cm u suprotnom spolu. Težina muškog odraslog muškarca ne prelazi 60 kilograma, u muškoj ženi je do 40 kilograma.

Glava leoparda je masivna, s jakom vilicom,ispunjen oštrim i snažnim kljunovima. Na licu se ukrašavaju 10 centimetarski šupak, bijeli i crni. Oči su male, s okruglim učenicima. Uši su male, savijene na krajevima. Šapice su prilično snažne, noge su široke s uvlačivim kandžama.

fotografije afričkih leoparda

Vuna je kratka i gruba, u bliziniTijelo. Boja se razlikuje od pješčano-žute do crvenkasto-crvene boje. Ima apsolutno crnih leoparda. U varijacijama boja, tonovi su zasićeni na gornjem dijelu debla (glava, leđa, vrat). Trbuh i unutarnji dio udova su bijeli.

Na vuni je jasan uzorak u obliku kružnog ičvrste crne mrlje. Svaki pojedinac ima pojedinačni uzorak. Vrat i njuška su ukrašeni crnim mrljama manje. U istoj boji oslikana iza ušiju. Rep je također mrlja.

način života

Afrički leopardski lik je aktivan, aliovo je jedna zvijer. Predator ne prolazi kroz stado i vodi zaseban način života, uglavnom noću. Leopard ide savršeno, brzinom do 60 kilometara na sat. Označava uvijek njezin teritorij. S rođacima komunicira pomoću režanja i urlanja. Da bi se obavijestio o njegovoj nazočnosti, grabežljivac prigušuje prigušeno. Nakon zasićenja, reproducira zvukove zvonjenja.

Tijekom praćenja ekstrakcije,tiho, polako, pritiskajući tlo. Leopardi mogu skočiti na visinu do tri metra i duljinu - do 6 m. Imaju izuzetan sluh i vid. Predatelji ne piju puno vode, jer je većina tekućine izvedena iz svog plijena.

Opis afričkog leoparda

Napajanje

Afrički leopard jede lijeporaznolike. Njegov izbornik uključuje i kukce i žirafe. Predator pokušava napuniti ungulate, koji teže oko 20-80 kilograma. Kada dođe veliki pojedinac, leopard se hrani dva tjedna. Najmanji grabežljivac je lov žirafa i zebre. U ekstremnim slučajevima može jesti močvare.

Leopard vuče plijen uhvaćen na stablu,često na visini do šest metara. Istodobno, težina trupla često prelazi 100 kilograma. Njihove žrtve leopardski lov, zatim munjni napad na poklopac i gušiti ili ugristi vrat. S drugim grabežljivcima, pokušavaju se ne baviti borbama. U slučaju lošeg lova, gladna zvijer može napadati stoku.

reprodukcija

Afrički leopard formira par samo u razdobljureprodukcija. Čim su ženke spremne za sezonu parenja, oni izlučuju vrištanje i zazvuče zvukove. Unatoč činjenici da su leopardi po prirodi vlastiti pojedinac, područje suprotnog spola je blizu.

Predator odmah osjeća spremnost žene koja možepokazati izabranoj čak i agresiji. Ovo je prirodni dio obrednog obreda. Zrelost žena se javlja za dvije godine, suprotni spol na 1,5 godine. Potomstvo se uzgaja od 3 do 3,5 mjeseca. Kubovi su rođeni slijepi, težine od 280-500 grama. Duljina njih zajedno s repom u ovom trenutku iznosi oko 40 centimetara.

Afrički leopardski lik

Obično se leopardi rađaju od dva do tri mladunčeta. Otvore oči za tjedan i pol. Majčino mlijeko se hrani do 4 mjeseca. Neovisni život počinje na 1,5 godina.

Leopardi žive slobodno od 12 do 17 godina. Glavna prijetnja grabežljivaca je osoba koja lovi divnu krznu. Dakle, broj leoparda stalno se smanjuje. Razlog tome je gubitak staništa zbog krčenja šuma.

Stoga su leopardi već navedeni u Crvenoj knjizi. Nastali su nacionalni parkovi i rezerve u kojima grabežljivci mogu mirno živjeti. Dio podvrste prijeti potpunim izumiranjem.

</ p>>
Pročitajte više: